Arjan van Brakel rijdt fenomenaal met nieuwe schuifzeilentrailer

17 april 2020 Arjan van Brakel uit Nieuwleusen is zo'n 13 jaar werkzaam als chauffeur, waarvan de laatste 4 jaar voor zichzelf. Hij komt veel op krap bemeten locaties, zoals boerenerven, bouwplaatsen, campings en renovatieprojecten. "Heel vaak heb ik gedacht, ik kom hier nooit meer weg." Juist daarom hield Van Brakel al jaren een lijstje bij met de perfecte specificaties voor een oplegger. Recent leverde Pacton Trailers zijn ideale drieassige schuifzeilentrailer af. "Fluitend draai ik nu over krappe erfjes heen!" De nieuwe Pacton schuifzeilentrailer is Van Brakels eerste eigen oplegger. Eerder reed hij met trailers van de opdrachtgever. De nieuwe Pacton-trailer (type TPD.345.T-EKP1) heeft drie assen, waarvan twee assen gestuurd. Met een koppelingdruk van 15.000 kg en een asdruk totaal van 30.000 kg ontstaat een totaal toelaatbaar gewicht van 45.000 kg. Alle assen zijn widespread geplaatst. De nieuwe oplegger wordt gebruikt in combinatie met een DAF XF Super Spacecab, met 460 pk motorvermogen. Van Brakel wordt veel ingeschakeld door een bevrachtingskantoor. Hij werkt met regelmaat zes dagen van de week en verzorgt veel 'kooi-aap' transporten van bijvoorbeeld droge mortel, kunstmest, gipsplaten, staal en hout. De lading is divers, maar altijd zwaar van gewicht. "De oplegger wordt echt maximaal belast in mijn dagelijkse praktijk. De afleverlocaties zijn even divers als de lading, maar heel vaak is het krap bemeten. Dan moet je regelmatig haaksom met de combinatie en dat resulteert in zware belasting. Mijn vorige trailer was een starre drieasser; na vier jaar gebruik begon de hoofdbalk al te scheuren."

Gestuurd is superkeuze

De afgelopen jaren hield Van Brakel zijn wensen voor een ideale trailer nauwgezet bij. "Mijn eerste trailer moet gelijk een goede zijn, want hij moet heel veel jaren mee. Ik heb over alles nagedacht. Omdat ik veel met maximale belading rijd, ben ik gaan kijken hoe bulkauto's en stenentrailers gespecificeerd zijn; die zijn immers ook toegerust op zware belastingen. De twee gestuurde assen - met Tridec-besturing - zijn een superkeuze, want weliswaar heb je een beetje 'uitzwaai', je draait niettemin gemakkelijk over krappe erven heen. Ik heb tientons assen van BPW; dat zijn dé assen. De voorste as is voorzien van een volautomatische aslift. Al met al zijn de gewichten en aslasten met deze widespread Pacton-trailer beter te verdelen. Met starre drieassers kwam ik nog wel eens in problemen op dat gebied. Daarnaast heb ik bewust gekozen voor 4 rvs-kisten. In de praktijk zie je vaak een stukje fietsenvanger, een kist en een stophoutbak, maar dat ziet er niet uit, vind ik. Nu is alles glad en strak, heb ik meer droge bergruimte én zijn gelijk de zijkanten afgeschermd. Het stophout blijft ook mooi droog zo én neemt geen vocht (gewicht) op. Voor de uitstraling én de gewichtsbeperking heb ik gekozen voor aluminium Alcoa DuraBright velgen." 

Voor zware inzet

Waarom Van Brakel voor zijn eerste trailer een Pacton koos? "Ik had exact in mijn hoofd hoe de trailer moest worden en zo is hij ook gerealiseerd. Het klopt gewoon precies en het is fenomenaal werken met een Pacton. Het is daarbij een oer-Nederlands product, in mijn specificatie gebouwd voor de Nederlandse markt; ik mag met mijn zware ladingen toch de grens niet over. Ja, natuurlijk maken partijen als Schmitz en Krone hartstikke mooie trailers met enorme inwendige ruimte. Dat is mooi voor 24 ton internationaal, maar niet voor 30 ton op een boerenerf met wringen en torderen waar je raar van wordt. Bij Pacton investeer je wat extra voor het maatwerk, maar zo'n trailer gaat wel minstens drie keer langer mee in de écht zware inzet." Wat één van de beste opties was waarin hij geïnvesteerd heeft, wil Van Brakel graag vertellen. "De pneumatisch uitschuifbare kokers voor bevestiging van de kooi-aap meeneemheftruck. Dat heb ik toch 3,5 jaar lang niet gehad en wát een verademing. Ik had laatst 26 adressen met maismest; geloof me maar dat het de investering waard is."

Schuifkap

De schuifzeilenoplegger voor Van Brakel is ruimschoots voorzien van led-verlichting, waaronder DAF led-achterlichten, en rondom voorzien van werklampen. Voor het compartimenteren en fixeren van de diverse lading van Van Brakel zijn er schuifrongen, in het randprofiel 2x 25 TÜV-gecertificeerde bindogen (capaciteit 2,5 ton), 2x 8 rongkokers in het randprofiel en 2 rongkokers links en rechts naast de hoofdligger ten bate van een separatieschot. De vier rijen vurenhouten huifplanken zijn te plaatsen op 40 mm, 700 mm, 1.150 mm, 1.600 mm en 2.050 mm vanuit de vloer. De huifplanken zijn tevens drie-hooggestapeld op vloerhoogte te plaatsen. De trailer is voorzien van Groeneveld Centrale Vetsmering, gemonteerd op het besturingssysteem en de assen. De schuifkap van de trailer kan naar voren (met meeschuivende, klapbare achterbalk) en naar achteren opengeschoven worden. Op de schuifzeilen staat een sympathieke 'reclame' voor Stichting Hoogvliegers (www.stichtinghoogvliegers.nl) waarvoor Van Brakel zich inzet als vrijwilliger. Dit alles combineert volgens een enthousiaste Van Brakel in een 'prachtige, strakke combinatie'. Arjan van Brakel kon niet nóg meer tevreden zijn met zijn materieel. "Ik ben voor mijn boterhammen onderweg, maar op een manier die ik fantastisch vind én met een prachtige combinatie van twee oer-Hollandse producten."