Pacton levert maatwerk voor ‘Mobile Experience Center’ van PFM Group

30 september 2021

De PFM Group (www.pfm-intelligence.com) met het hoofdkantoor in Alphen aan den Rijn verzorgt bezoekersstroom-analyses voor retailers, grootwinkelbedrijven en retailvastgoedbeleggers door heel Europa. Een speciaal hiervoor gebouwde truckcombinatie wordt ingezet om de hightech dienstverlening in de praktijk op locatie te demonstreren. Een compacte aanhangwagen van Pacton completeert het zogenoemde Mobile Experience Center. Eigenaar Bart Schmitz van PFM Group over de recente aflevering: "Het is een klein, vernuftig vervoermiddel dat, als ware het Tetris, alle benodigdheden inpast en transporteert op een minimale oppervlakte."

De Pacton tweeassige middenasaanhangwagen, MXD.218.L, met vloer completeert de unieke combinatie die als Mobile Experience Center wordt ingezet. Eigenaar Bart Schmitz van de PFM Group rijdt zelf met de indrukwekkende truck naar relaties, potentiële klanten en beurzen en evenementen. De custom vijfassige Mercedes-Benz Arocs met verlengde cabine en autolaadkraan (Effer 395-6s) wordt met een hightech mobiel 20-voets kantoor beladen en op de compacte Pacton-aanhangwagen worden een hypermodern billboard, een luxe personenauto en een generator vervoerd.

Tetris

Schmitz stak voor de realisatie van een aanhangwagen vooraleerst zijn licht op bij een trailerbouwer met een voor hem bekende naam, maar vond uiteindelijk een directe klik bij Pacton Trailers in Ommen. "Het maatwerkspecifieke aspect aan dit project was geheel op zijn plek bij Pacton. Door de beperkte beschikbare lengte was het een uitdaging om zowel een personenauto, een hightech billboard van 2.000 kg (www.trotter.eu) én een aggregaat mee te nemen. De chassislengte van de aanhangwagen, met uitschuifbare trekboom (6x 100 mm uitschuifbaar) is een kleine 6 meter. De uitdaging was dan ook zeer groot, maar in nauwe samenwerking is er een aanghangwagen - met wettelijk 14 ton - ontstaan waarbij als een soort Tetris de verschillende onderdelen worden ingepast en vervoerd."

De Pacton-aanhangwagen is tot in de kleinste details gespecificeerd, zodat de personenauto, het grote digitale billboard en de generator veilig kunnen worden vervoerd. De auto rijdt daarbij aan de voorzijde van de aanhangwagen op speciale stapelbanen die de voorwielen positioneren boven de massieve voet van het reusachtige billboard. De speciale vloer heeft daarbij een brede range aan vastzetmogelijkheden (met onder meer bindogen, rongpotten en wielblokkeringen) en aan de aangeschuinde achterzijde bevinden zich twee uitschuifbare opritten. Een viertal RVS-kisten maken de beide zijden visueel aantrekkelijk in combinatie met een brede range led-verlichting. Meest opvallend is de aluminium led-lichtlijst (zes meter lang aan beide zijden) rondom die de vervoerde objecten van onderen aanschijnt. Schmitz: "De manier waarop de doorlopende strook met led-verlichting rondom is gerealiseerd is heel mooi. Dat was zeker geen standaard product, maar is ontstaan door overleg en onderzoek. De verlichting is uiteindelijk via een app aan te sturen en dan is eveneens de kleur instelbaar."

Bezoekersstromen

De PFM Group, opgericht in 1982, is heden ten dage een toonaangevend technologie-adviesbureau, gespecialiseerd in passantenanalyse en communicatiesystemen. Het internationaal opererende bedrijf met het hoofdkantoor in Alphen a.d. Rijn heeft drie eigen kantoren met ruim 90 medewerkers. Men bedient klanten door heel Europa. De PFM Group heeft een aantal divisies en één daarvan kent iedereen; namelijk de praatpalen van alle bekende fastfoodketens met een drive-thru. De praatpaal, inclusief alle communicatieapparatuur, komt bij PFM vandaan. De tweede tak van sport, waar de mobiele 'roadshow' voor ontwikkeld is, behelst de analyse van bezoekers- en passantenstromen. Verzamelde data wordt gebruikt om locaties waar veel mensen komen - zoals winkelcentra, winkels en binnensteden - mooier, beter en veiliger te maken. PFM bedient veel internationale klanten, zoals Asics, Perry, De Bijenkorf, C&A en Lush.

Begin 2021 werd het Britse CoreTech Solutions ingelijfd. Met die overname, van de marktleider in IT-infrastructuur voor de Britse winkelvastgoedsector, toont PFM de ambitie naar groei. Schmitz: "In Nederland en Engeland lopen we voorop in de markt. De ambitie is om ook in de rest van Europa koploper te worden. Daartoe zouden we met een factor 5 tot 8 moeten groeien. Met name in Duitsland en Frankrijk willen we nu als eerste stap de aanwezigheid versterken door middel van strategische overnames."

Truckchauffeur in driedelig kostuum

Het nieuwe Mobile Experience Center moet daarbij gaan ondersteunen. Het eerste idee voor het unieke voertuigconcept ontstond reeds in 2013. In 2018 besloot Schmitz zelf op de truck te gaan rijden en bemachtigde daartoe het benodigde rijbewijs. Over zijn ervaring in de ontwikkeling en exploitatie van het Mobile Experience Center houdt Schmitz een eigen website up-to-date; www.suitedtruckdriver.com. Als directeur én truckchauffeur in driedelig kostuum wil hij met zijn 'mobiel ervaringscentrum' eenieder enthousiast maken voor de kansen die zijn PFM Group klanten biedt. Schmitz: "We zijn nu 35 jaar actief, waarbij we ons al sinds 1993 toeleggen op volautomatische metingen met sensor- en cameratechnieken. Met deze truckcombinatie kunnen we onze moderne aanpak met real-time sensoring op locatie én in de praktijk pitchen."

Toverdoos

Vanaf medio oktober 2021 moet het Mobile Experience Center als gehele combinatie actief ingezet worden door PFM. Schmitz: "We verwachten een regelmatige inzet door heel Europa." Het kantoorgedeelte van het Mobile Experience Center is op basis van een hypermodern systeem van Expandable Trailers (www.expandable-trailers.com) uit Eersel. Het systeem heeft geïntegreerde hydraulische cilinders die eenvoudig laden en lossen mogelijk maken. De unit van PFM is de 20-voets variant, die na plaatsing als een soort 'toverdoos' volautomatisch aan beide zijden uitschuift en een vloer uitklapt. Door PFM is de unit uitgevoerd met de moderne IT-technieken die aan de basis staan van de dienstverlening. Schmitz vertelt: "Met deze combinatie kunnen we ter plekke onze systemen in werking zetten en demonstreren. Bij een relatie of klant voor de deur. Daarnaast willen we beurzen en evenementen bezoeken met de truckcombi. We hoeven dan geen beursstand meer, maar zeggen tegen de organisatie 'zet ons op een parkeerplaats en we houden tegelijkertijd je bezoekersstromen bij'. We kunnen met dit mobiele concept óók afleverinstructies en trainingen op locatie verzorgen. In principe door heel Europa. Dankzij Pacton heb ik als 'suited truckdriver' daarbij ook altijd een promotioneel billboard, een generator én een personenauto bij me."

Op het YouTube kanaal van Bart Schmitz (www.youtube.com/thesuitedtruckdriver) is het hele bouwproces van dev truckcombinatie te zien in meerdere korte video's. Ook de 'Tetris-aanhangwagen' van Pacton heeft een eigen vlog gekregen: https://www.youtube.com/playlist?list=PLA22o-uYOo_psLQ9zX9MzCHrNiyMHG8ud

Pacton Trailers BV
Pacton Trailers is gevestigd in Ommen. Sinds 1950 worden er trailers onder de merknaam Pacton geproduceerd, in 2010 werden daar de merken Kennis en Floor aan toegevoegd.  Door Pacton Trailers worden, zoals van een vooraanstaande Nederlandse trailerbouwer mag worden verwacht, al haar opleggers en aanhangwagens in nauw overleg met haar klanten ontworpen en  geproduceerd.

Naast een gamma van kwalitatief hoogstaande standaard opleggers, is het bedrijf in staat om voor ieder transport probleem een oplossing te bedenken. Vanuit de moderne en goed uitgeruste productie faciliteit  verzekeren toegewijde vakmensen u van een top product.

De opleggers, aanhangwagens en chassis die Pacton produceert worden vervaardigd uit hoogwaardige materialen en componenten. U heeft hierdoor de zekerheid dat u jarenlang kunt vertrouwen op uw Pacton product.”