Multi-inzetbare en wendbare Pacton semi-dieplader voor Houniet

20 maart 2020 Houniet Transport uit Zaandam kocht recent een Pacton drieassige, hydraulisch gestuurde en uitschuifbare semi-dieplader. Zelfs met de maximaal uitgeschoven lengte van 18,5 meter is de semi-dieplader, dankzij twee hydraulisch gestuurde assen mét afstandsbediening, nog zeer wendbaar en manoeuvreerbaar. Ideaal voor het diverse werk van Houniet Transport op krap bemeten bouwplaatsen, vakantieparken en in de bebouwde omgeving. "De multi-inzetbare, nieuwe oplegger biedt ons maximale flexibiliteit in het transport van containers, units, lange lading én hoge machines", zegt Marco de Jong van Houniet Transport. Houniet Transport is veelvuldig actief in de bouw en de metaalsector. Door een aanbod van auto’s met autolaadkraan, opleggers, een auto voor het ‘klein transport’ en een groot assortiment aan containers en accommodatie-units (verhuur én verkoop), kan de transportonderneming een totaalpakket aan diensten leveren. Ook de (tijdelijke) opslag van containers wordt verzorgd. Houniet verzorgt transporten met trucks met autolaadkraan en met trekker met oplegger. De nieuwe Pacton semi-dieplader - afgewerkt in fraai Bordeaux-rood - is zes meter uitschuifbaar, van 12,50 meter tot 18,50 meter. Voor de extra ondersteuning is een losse tussentafel beschikbaar. Dat laadvloersegment zorgt voor extra ondersteuning direct achter de zwanenhals, wanneer nodig in uitgeschoven toestand. Deze tussentafel wordt door Houniet Transport toegepast om verschillende trekkers te gebruiken met de oplegger, zowel met als zonder autolaadkraan. Het verschil in lengte wordt gecompenseerd met de tussentafel. Met het oog op de inzet van een - nieuw aan te schaffen - truck met autolaadkraan is ook de minimum lengte (12,5 meter) van de semi-dieplader bepaald.

Gezondheid

Houniet Transport koos mede voor een (lage) semi-dieplader met het oog op ergonomie voor de chauffeur, vertelt De Jong. "Tijdens het laden en lossen is het op- en afstappen voor de chauffeur veel gemakkelijker, omdat deze niet steeds hoeft te klimmen. Gezondheid en welzijn van de chauffeur zijn belangrijke aspecten." Dit was eveneens reden om voor een smal kopschot te kiezen. "Zo kan de chauffeur eenvoudiger via de trekker het hoge gedeelte van de oplegger op- en afstappen." 

Zes meter uitschuifbaar

De nieuwe oplegger, type SWD.345.U-422, heeft een koppelingdruk van 15.000 kg, een asdruk totaal van 30.000 kg, met een totaal toelaatbaar gewicht van 45 ton. De trailer beschikt over een fraaie shiplapped hardhouten vloer van 28 mm dik. In de vloer zijn twaalf twistlockplaten met verzinkte twistlocks aangebracht. Hierdoor is het vervoer van 1 x 40’, 2 x 20’ en 4 x 10’ containers mogelijk. De vloerhoogte aan achterzijde is een geringe 93 cm. De semi-dieplader is zes meter uitschuifbaar. Het chassisraam met zwanenhals is uitgevoerd met één centrale koker. De binnentelescoop is een samengestelde chassiskoker met vergrendelgaten. De buitenste telescoop is een samengestelde chassiskoker met ingelaste dubbele eindaanslag. Luchtbediende vergrendeling van de kokers geschiedt in stappen van 500 mm. Het BPW luchtveerstel omvat twee hydraulisch gestuurde fusee-assen en 1 starre as. Alle assen zijn voorzien van trommelremmen en hebben een technisch draagvermogen van 10.000 kg, met heffen-en-zakken-ventiel, links achter het asstel. De eerste (starre) as is voorzien van een aslift. De fusee-assen zijn tevens te besturen middels een Tritronic radiografische nabesturing.

Lange-lading bok

Voor het vervoer van lange lading en 20’ en 40’ zeecontainers is door Pacton Trailers een lange-lading bok meegeleverd. De bok is voorzien van twee twistlocks en een rongenstraat over de volledige breedte. De bok voor de ondersteuning van lange lading kan gefixeerd worden op meerdere aansluitpunten in de vloer. Onder de uitgebreide specificatie die door Pacton werd gerealiseerd vallen onder meer uitgebreide LED-verlichting en -lampen. Ook zijn er acht werklampen rondom geplaatst, voor de goede zichtbaarheid. Er zijn touwhaken onder de kantbalk, een rvs-kist links in de wielbasis, een stophoutbak aan rechterzijde, een viertal hangende breedteborden inclusief stopcontact en verzinkte houders, twee maal twaalf rongkokers in de kantbalk, vijf rongenrijen overdwars, een rongenrek op het kopschot én vijftons TÜV gecertificeerde bindgaten in het randprofiel. Ook in een oprijgoot voor opritten aan achterzijde én een achteruitrijcamera is voorzien. "Al met al een heel complete semi-dieplader die ons in de dagelijkse praktijk echt flexibeler maakt", aldus De Jong. "We hadden nog niet eerder een Pacton-trailer in bezit. Pacton biedt een uitgebreid assortiment aan gestuurde opleggers en semi-diepladers. Pacton kon precies maken wat wij nodig hadden; óók in samenspraak met de opbouwer van de autolaadkraan. Van deze trailer gaan we vele jaren plezier en gemak ervaren."