Pacton Trailers investeert in opleiding jongeren

19 juli 2017

Kevin Vos voltooit niveau 3 

OMMEN - Kevin Vos (21) rondde onlangs met succes de opleiding 'Allround Constructiewerk Niveau 3' af. De diploma-uitreiking bij SMEOT Hengelo (MBO-vakschool voor Metaal, Mechatronica en Elektrotechniek) was een gedenkwaardig moment voor de succesvolle leerling én voor zijn begeleider Johan Oosterhuis van de afdeling Staalbouw bij leerbedrijf Pacton Trailers te Ommen. Vos werd beloond voor zijn inspanningen met een vaste baan bij Pacton Trailers. 

Investeren in medewerkers 

"De afgelopen twee jaar heb ik een tweetal mensen van Pacton Trailers mogen opleiden en begeleiden bij het behalen van hun opleiding Allround Constructiewerker Niveau 3. Daarvan is er eentje nu geslaagd en de ander zal spoedig hierin volgen. Keurig! Geweldig ook dat een bedrijf als Pacton Trailers de noodzaak ziet om te blijven investeren in het niveau van medewerkers", vat docent Constructie Pascal Leever samen. Jongeren - ook meisjes - van de LTS en uit het LBO stromen bij Pacton Trailers in voor een BBL-opleiding; een leerbaan waarbij ze één dag naar school gaan en vier dagen werken bij het leerbedrijf. Dat Kevin Vos een jongen met talent voor het vak was, zag Oosterhuis al snel. "Hij is heel leergierig. Zo zie ik het graag." 

Direct meewerken 

Bij Pacton Trailers werken jonge instromers direct mee in de productie. In aanvang is dat voor de constructie van kleinere onderdelen, in de voorbewerking voor de afdeling staalbouw. Het vak wordt in de volle breedte geleerd, met laswerkzaamheden, boren, zetten, lasersnijden etc. Na het behalen van het diploma 'Allround Constructiewerk 2' gaat de leerling aan de slag op de afdeling staalbouw van Pacton Trailers. Een leerling wordt altijd begeleid door een oudgediende met zeer veel ervaring in het vak. Als duo werken leerling en leermeester gezamenlijk aan een project. Samen bouwen ze complete Pacton-trailers. "Zo leer je het vak pas echt", aldus Oosterhuis. "Vanaf dag 1 dat een leerling hier binnenkomt werkt hij aan een eindproduct mee. We doen hier geen flauwekuloefeningetjes. Na twee jaar ga je in een team van 'leerling en leermeester' complete opleggers bouwen."

Alleen de betere leerlingen stromen door naar de opleidingen voor Allround Constructiewerk niveau 3 en 4. Kevin Vos start binnenkort met niveau 4 en is daarmee een uitblinker. Genoemd moet worden dat ook Jari Bolks niveau 3 van de opleiding had kunnen afronden, als hij niet een vinger gebroken zou hebben. Ook hij zal binnenkort aan niveau 4 beginnen. 

Jongeren enthousiasmeren 

Oosterhuis werkt al 40 jaar bij Pacton Trailers en stuurt 70 medewerkers aan op de afdeling staalbouw. Het mooiste van zijn werk vindt hij het opleiden van jonge mensen. "De medewerkers zijn het hart van het bedrijf. Jongeren enthousiasmeren voor het werk, dat is onze uitdaging. Natuurlijk moet je talent hebben voor het vak, maar de mentaliteit is minstens zo belangrijk. Telefoon weg, op tijd komen, doorpakken, dat idee. Het gaat ook zeker niet alleen maar om laswerk; dat is maar zo'n 30 procent van het vak. Overzicht houden, tekeningen lezen en gestructureerd een eindproduct samenstellen; dat is heel belangrijk. Let wel, we maken hier geen grote series; het is vrijwel allemaal maatwerk en specials. Dan moet je goed weten wat je aan het doen bent." 

Trots 

Voor staalbouwers bij Pacton Trailers is het prachtig om aan een compleet product te werken, aldus Oosterhuis. "Het is heel afwisselend werk. We leiden onze medewerkers op als echte alleskunners. In principe kan een ervaren medewerker helemaal alleen een complete trailer bouwen. Ook Kevin Vos onderschrijft dat: "Ik het afgelopen jaar - in een team van twee - meegewerkt aan de constructie en productie van zo'n 60 tot 80 trailers. Daarbij leer je door veel te doen. Alles op het gebied van bijvoorbeeld hydrauliek, boutberekeningen en lassen. Bij dat laatste werk je met zeer hoge temperaturen. De uitdaging is om vervormingen tegen te gaan. Want alleen 'helemaal goed' is acceptabel voor het eindproduct. Bij de tientallen trailers die ik heb gebouwd, zaten ook hele speciale, zoals uitschuifbare opleggers. Als ik daar één van op de weg zie rijden en het ziet er goed uit, dan ben ik best wel trots."