Bouwcenter Nelemans zet duo flexibele Pacton/Kennis kraantrailers in

22 maart 2022

Bouwcenter Nelemans, met de hoofdvestiging in Etten-Leur, schafte recent een tweetal Pacton/Kennis drieassige, gestuurde kraanopleggers aan. "Een goede trailer vervang je maar eens in de vijftien jaren. In die tijd is er veel veranderd. De trailer als product is een stuk moderner geworden. Bij de vervanging van onze oude stenentrailers van Floor en Pacton moest ik me dan ook echt opnieuw verdiepen in de thematiek", zegt facilitair coördinator Henry van den Berg van Bouwcenter Nelemans.

Bouwcenter Nelemans is dé zakelijke partner op het gebied van bouw- en afbouwmaterialen. Van zzp’ers en kleine bedrijven tot aan grote bouwbedrijven en projectontwikkelaars. Het familiebedrijf heeft meer dan 90 jaar ervaring in de bouw en staat bekend als een betrouwbare en professionele partner. Nelemans bestaat dan ook al sinds 1930. Jac Nelemans begon in dat jaar met de verkoop van bouwstoffen en brandstoffen. De huidige aandeelhouders zijn de derde generatie in het familiebedrijf. Hans, Guido, Edgar en Fred Nelemans hebben het bedrijf in 1993 overgenomen. De nieuwbouw - een kantoor, magazijn, showroom en een bouwshop van totaal zo´n 35.000 m2 groot - voor de hoofdvestiging in Etten-Leur werd in 2002 in gebruik genomen. Daarnaast zijn er Bouwcenter-vestigingen in Breda, Roosendaal, Tilburg, Zundert, Oosterhout en Den Haag.

Compact wagenpark

Bouwcenter Nelemans, met in totaal 140 medewerkers, is zeker geen onbekende van Pacton Trailers. Het wagenpark bestaat naast twee kraantrailers uit een schuifzeilentrailer van Pacton. De onderneming beschikt daarbij over 5 eigen bakwagens. Overigens wordt een belangrijk deel van het transport ingehuurd. Met een compact eigen wagenpark is er niet regelmatig contact met trailerbouwers over nieuwbouw. Van den Berg keek ter oriëntatie goed om zich heen, wat andere transporteurs en chauffeurs voor combinaties in gebruik hadden én ging zonder schroom in gesprek. Waarom deze combinatie en hoe beviel dat? Van den Berg: "Als zodanig heb ik me op meerdere merken gericht, maar we zijn toch wederom uitgekomen bij Pacton Trailers."

Toegespitst op distributie

Samen met zijn chauffeurs én met Pacton Trailers uit Ommen werd uiteindelijk gekozen voor een tweetal Pacton/Kennis drieassige, gestuurde kraanopleggers, type TPD.345.C-B. Daarbij werden de trailers optimaal uitgevoerd voor het intensieve distributiewerk voor de bouwmaterialenhandel.

Tussen de kraanbaan is de vloer van de nieuwe kraantrailers uitgevoerd in 4 mm dik staal; in de buitenvakken is 28mm dik hardhout toegepast. Het levert een torsiestijve trailer op, die de zwaarste ladingen aankan. De verrijdbare kraan verplaatst zich over de stalen hoofdliggers, met een spoorbreedte van 1,30 meter. Bouwcenter Nelemans monteerde op de trailers 14 ton-meter Kennis kranen. De Pacton/Kennis trailers hebben 2 x 19 bindogen in de v-groef en vetsmering is voorzien op 38 smeerpunten.

Met een veelheid aan opbouwlampen, zijlampen, steellampen, breedtelampen, werklampen en flitsers is de trailer ruim voorzien van verlichting. De zijden van de trailer zijn fraai afgewerkt met rvs gereedschapskisten links en rechts en een wagenbrede stophoutbak, alsook zijborden. Het demontabele aluminium kopschot van 1,20 meter hoog heeft nog een optioneel opzetrek van 40 cm voor de hogere ladingen. De trailers zijn aan linker- en rechterzijdevoorzien van vijf scharnierende en afneembare aluminium zijborden van een meter hoog.

Bewust negentons assen

Vanwege de gewenste manoeuvreerbaarheid op diverse afleverlocaties is gekozen voor een kortere trailer, van 11,80 meter, met twee stuurassen, gedwongen gestuurd door middel van Pacton tweestangenbesturing vanuit de koppelingsschotel. De eerste as is bovendien een liftas. Werden vroeger door Nelemans nog wel eens buitenlopers ingezet; tegenwoordig is de chassisloper bij de kraantrailers gemeengoed. Zo'n kraanuitvoering heeft met name gewichtsvoordelen en is al met al compacter uitgevoerd. Met een SAF-luchtveerstel met een drietal negentons assen kiest Bouwcenter Nelemans sowieso voor een lichtere uitvoering van de trailer. Van den Berg licht toe: "We komen op krappe bouwterreinen én in woonwijken bij particulieren. Een korte draaicirkel is dan een plus. Aan drie negentons assen hebben wij vrijwel altijd voldoende. Wij vervoeren niet alleen maar big bags of stenen, maar bouwproducten in de volle breedte, inclusief isolatiematerialen, buis- en plaatmateriaal, dakpannen en noem het maar op. De drie negentons assen zijn voldoende, rijden soepeler, lichter en zijn voordeliger in de aanschaf. We kunnen met deze configuratie de komende jaren prima uit de voeten."

Pacton Trailers BV
Pacton Trailers is gevestigd in Ommen. Sinds 1950 worden er trailers onder de merknaam Pacton geproduceerd, in 2010 werden daar de merken Kennis en Floor aan toegevoegd.  Door Pacton Trailers worden, zoals van een vooraanstaande Nederlandse trailerbouwer mag worden verwacht, al haar opleggers en aanhangwagens in nauw overleg met haar klanten ontworpen en  geproduceerd.

Naast een gamma van kwalitatief hoogstaande standaard opleggers, is het bedrijf in staat om voor ieder transport probleem een oplossing te bedenken. Vanuit de moderne en goed uitgeruste productie faciliteit  verzekeren toegewijde vakmensen u van een top product.

De opleggers, aanhangwagens en chassis die Pacton produceert worden vervaardigd uit hoogwaardige materialen en componenten. U heeft hierdoor de zekerheid dat u jarenlang kunt vertrouwen op uw Pacton product.”