Compacte drieassige Pacton/Kennis kraantrailer voor Bouwcenter Nieuwegein

30 augustus 2023

Bouwcenter Nieuwegein schafte recent een gestuurde, drieassige Pacton/Kennis kraantrailer aan. De trailer, in combinatie met een nieuwe Scania R530 trekker, vervangt een Euro 5 bakwagen met kraan. We moesten iets doen, in verband met milieuzones, laat Bouwcenter Nieuwegein weten. "We wilden een drieassige trailer vanwege het laadvermogen, maar zo kort mogelijk vanwege de toelevering op krappe locaties en in woonwijken."

De nieuwe Pacton/Kennis kraantrailer, van het type TPD.348.C-B, is met ruim 10 meter lengte de kortste die Pacton Trailers uit Ommen levert. Met een koppelingsdruk van 18 ton en een drietal tientons assen ontstaat een totaal toelaatbaar gewicht van 48 ton. Het leeggewicht van de kraantrailer is 8.750 kg. En ook het certificaat voor ladingzekering volgens EN 12642 XL code mist niet.

Bouwcenter Nieuwegein voorzag de trailer van een 14 ton/meter Kennis kraan. Op voorspraak van de chauffeur van de trailer werd de - in zwarte lak met aluminium accenten uitgevoerde - trailer ruimschoots voorzien van ledverlichting en -werklampen rondom. De (afneembare) aluminium zijborden en de aluminium velgen steken fraai af tegen de zwarte trailer.

Gestuurd

De hoofdliggers van het trailerchassis doen tevens dienst als kraangeleiding, met een kraanspoorbreedte van 1,30 meter. Er zijn vaste kraanoprijbokken. De bekende Pacton/Kennis achterzijde heeft een demontabele lichtbak en bumperbalk.

Het BPW luchtveerstel heeft drie starre, onderhoudsarme assen met trommelremmen, met een technisch draagvermogen per as van 11.000 kg. Er zijn 2 hoogteregelventielen op as 3. De achterste twee assen worden gedwongen gestuurd door middel van Pacton tweestangen besturing vanuit de koppelingsschotel. Dit kan bij voor- én achteruitrijden. De voorste as is liftbaar. Het Wabco elektronisch geregelde luchtdrukremsysteem - EBS type 2S/2M - is uitgerust met anti-kantelsysteem (Wabco RSS).

Compleet

De trailer is voorzien van zes stuks Alcoa Durabright velgen en zes stuks stalen velgen, van 22,5 x 9.00 inch met Goodyear banden, 295/80 R22,5 KMAX-S. Er zijn led-lampen rondom, van achterlampen, mistlampen en achteruitrijd/werklampen tot zijlampen, steellampen en breedtelampen. Het aluminium kopschot van 1,60 meter hoog is demontabel, mét een opzetstuk van 40 cm. Links en rechts zijn er vijf  (totaal tien) scharnierende en afneembare zijborden uit aluminium, 1 meter hoog. Ook de kinnegrip rongen zijn in aluminium uitgevoerd. Aan elke zijde van de trailer zijn er twaalf bindogen in de V-groef.  De kraantrailer heeft chauffeursopstapjes aan de achterzijde, met handgrepen. Links en rechts in de wielbasis een bevindt zich een RVS kist.

Het complete chassis is na voltooiing van het laswerk met grit gestraald, geschoopeerd en gespoten in tweekomponenten primer met een afwerking in tweekomponenten chassislak.

Bouwshop en showroom

Bouwcenter Nieuwegein is ruim 10 jaar actief in het midden van Nederland en gevestigd op Industrieterrein Het Klooster in Nieuwegein. De onderneming levert hoofdzakelijk aan aannemers, bouwbedrijven en klus- en onderhoudsbedrijven. Maar particulieren kunnen eveneens terecht. In de 700 m2 grote bouwshop vindt men alles voor elke klus; gereedschappen, bevestigingsmaterialen, lijmen en kitten, werk- en veiligheidskleding, stukadoorsmaterialen en installatiematerialen. In de showroom staan onder meer opstellingen van keukens, wand- en vloertegels, badmeubelen, binnen-/buitendeuren en gevelstenen en dakpannen.

Advies uit praktijk

Naast de nieuwe Scania/Pacton combinatie beschikt Bouwcenter Nieuwegein over nog één vierassige Volvo bakwagen met kraan. De voertuigen worden dagelijks ingezet in een grote straal rond Utrecht. Het gros van het transport naar aannemers en particulieren wordt echter uitbesteed aan transporteurs. Op advies van hen kwam Bouwcenter Nieuwegein bij Pacton Trailers uit. "We hebben bij meerdere trailerbouwers geïnformeerd, maar omdat het prijstechnisch niet veel scheelde, hebben we het advies van de andere vervoerders ter harte genomen. Ook na aflevering blijkt; het is een prima product tegen een marktconforme prijs."

Pacton Trailers BV
Pacton Trailers is gevestigd in Ommen. Sinds 1950 worden er trailers onder de merknaam Pacton geproduceerd, in 2010 werden daar de merken Kennis en Floor aan toegevoegd.  Door Pacton Trailers worden, zoals van een vooraanstaande Nederlandse trailerbouwer mag worden verwacht, al haar opleggers en aanhangwagens in nauw overleg met haar klanten ontworpen en  geproduceerd.

Naast een gamma van kwalitatief hoogstaande standaard opleggers, is het bedrijf in staat om voor ieder transport probleem een oplossing te bedenken. Vanuit de moderne en goed uitgeruste productie faciliteit  verzekeren toegewijde vakmensen u van een top product.

De opleggers, aanhangwagens en chassis die Pacton produceert worden vervaardigd uit hoogwaardige materialen en componenten. U heeft hierdoor de zekerheid dat u jarenlang kunt vertrouwen op uw Pacton product.”