‘KLIK EN KLAAR’

26 oktober 2020

De nieuwe, uitschuifbare Pacton semi-dieplader voor Arie Swijnenburg Transporten uit Ottoland, gelegen tussen Utrecht en Rotterdam, is helemaal naar de wens van het familiebedrijf uitgevoerd. De dagelijkse chauffeur Johan Swijnenburg steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. "De trailer is uitgevoerd voor duurzaam, veilig én vooral gemakkelijk werken. Bij elke noodzakelijke handeling, van het uitschuiven, het compartimenteren/fixeren en het opbergen tot het lange-ladingbord aan toe, is het simpelweg klik, klak, boem en gedaan is het."

Johan Swijnenburg rijdt met een fraaie nieuwe combinatie. De DAF CF Space Cab uit 2019 heeft vier assen en een Fassi F710RA.2.28 kraan (71 ton/meter), standaard uitschuifbaar tot 20 meter, maar aangevuld met een Jib tot 30 meter. Hierachter een op maat gespecificeerde Pacton drieassige, gestuurde uitschuifbare semi-dieplader (type SYD.348.L-U). De lange trekker met kraan blijft met de ingeschoven oplegger erachter (van 10,7 meter lang) precies binnen de wettelijke eisen. Voor lange, ondeelbare lading kan de semi-dieplader 4,5 meter uitgeschoven worden, waarmee de combinatie 22 meter lang wordt.

"Ik heb vele jaren gewerkt met een standaard semi-dieplader van een andere fabrikant en toen we aan vervanging toe waren, kozen we bewust voor maatwerk. Dagelijks ben ik onderweg met deze combinatie, die voor ons de langste, en zwaarste kraanwagen is. Dankzij maatwerk konden we de combinatie trekker-trailer nu gemakkelijk aan de wettelijke lengte-eisen laten voldoen. Daarnaast was een belangrijke wens het realiseren van 7 rongenrijen overdwars, waarvan 3 in de zwanenhals. Daardoor kan ik de zeer verschillende lading goed vastzetten, zelfs rond van vorm. Daarom ook hebben we gekozen voor ruim voldoende bindogen - achttons en TüV gecertificeerd - en een robuuste hardhouten vloer van 40 mm dikte. Het moest vooral duurzaam, stevig en stabiel zijn."

Maatwerk definieert gebruiksgemak

De Pacton semi-dieplader heeft 3 SAF stuurassen die ook handmatig bediend kunnen worden middels Tritronic nabesturing vanuit de cabine van het trekkende voertuig. De koppelingsdruk is 18 ton en de technische asdruk is 30 ton; het totale technisch gewicht is 48 ton. De semi-dieplader is speciaal aangeschaft om hem helemaal naar wens te maken, vertelt Johan Swijnenburg. "Voor het optimale gebruiksgemak. Zo is achterop de zwanenhals ook een rongenrij overdwars gerealiseerd. Onze klanten zijn zeer gespitst op veiligheid en wanneer je zwaar achter de nek laadt; kun je het verschuiven van de lading voorkomen door met de rongen als het ware een extra kopschot te realiseren. Normaal heeft een semi-dieplader voor op de zwanenhals een opbergkist, maar die hebben we geschrapt; we wilden een recht kopschot. Vervolgens hebben we de onderkant van de trailer maximaal benut voor opbergfaciliteiten. Pacton heeft dat héél fraai opgelost door de ruimte van de voorste as tot de voorkant van de trailer geheel op te vullen met rvs kisten. Kisten heb je nooit voldoende weet je; er is zo veel materiaal om mee te nemen. Het mooie is dat wanneer de trailer wordt uitgeschoven de ene helft van de kisten naar voren schuift en de andere helft achterblijft. Niet alleen heel praktisch, maar ook voor het oog heel fraai."

Het uitschuiven gaat snel en gemakkelijk. "Ik zet de auto op de handrem en druk op de vergrendelingsknop en ik kan schuiven. Het uitschuifsysteem beschikt over pneumatische vergrendelcilinders. Geen gerommel. Dat geldt ook voor kleinere oplossingen, zoals het lange-ladingbord in een koker; één van onze laatste wensen, waar Pacton nog best druk mee is geweest. Nu hoef ik niet langer te tobben met losse borden; ik schuif de koker uit tot het eind van de lading, bord erop en stekker erin en klaar binnen 3 minuten. Handig is bijvoorbeeld ook de bevestiging van de evenaar op het kopschot. Alles gaat gemakkelijker met deze oplegger."

40 jaar familiebedrijf

Arie Swijnenburg Transporten is al 40 jaar actief. Het familiebedrijf richt zich op onder meer het vervoer van staal, bouwmaterialen, spoorwegmateriaal of ander groot materieel door Nederland, Duitsland en de Benelux. De basis van de dienstverlening wordt gevormd door de ervaren chauffeurs en een jong, modern wagenpark. Dankzij trailers met autolaadkraan kan het transportbedrijf zelf flexibel laden/lossen. Alle voertuigen zijn tevens uitgerust met een pallethaak of stenenklem. Ook Kooiaap-vervoer wordt verzorgd. Voor kleine, lichtere transporten heeft de onderneming een 'mini-vrachtwagen' ter beschikking. Deze is speciaal ingericht voor het vervoer van pallets of stuks goederen. Hiermee wordt ook spoedtransport verzorgd. Vader Arie Swijnenburg (62) werkt samen met onder meer zijn vrouw Bets, zoons Johan, Constantijn en Jan-Arie én dochter Simone in het bedrijf. De zoons en dochter zijn allemaal chauffeur en de dagelijkse planning wordt door hen zelf georganiseerd. "Snel, direct en duidelijk", aldus Johan. "Als je goed en enthousiast je werk doet, zien klanten dat. Dan komt het werk vanzelf."

Johan Swijnenburg vervoert met de nieuwe DAF-Pacton combinatie dagelijks een grote diversiteit aan bouwmaterialen en speciale, grote ladingen. "Van delen van hijstellingen, containers (de oplegger is voorzien van twistlocks) en machines (opritten aan achterzijde) tot bundels staal en bouwketen aan toe." Alles gaat erop, aldus Johan Swijnenburg. "Zelf ben ik voornamelijk actief in het bouwvervoer in Nederland, maar als bedrijf rijden we ook naar Duitsland, België, Frankrijk en Luxemburg."

Arie Swijnenburg Transporten werkt met 11 trucks en ongeveer 13 trailers, waaronder veel van het merk Pacton/Floor. Johan Swijnenburg: "Pacton is een oersterk Nederlands product. Men neemt in Ommen bovendien écht de tijd voor je. Ik werd uitgenodigd voor een rondleiding door de fabriek in Ommen. Prachtig om te zien. Prijstechnisch vind ik Pacton ook prima. In de toekomst kiezen we weer voor Pacton. Men weet gewoon waar men over praat. En met het Pacton-servicepunt van Toscon in Hoogvliet is het voor ons óók makkelijk werken in de dagelijkse praktijk."