Maximaal wendbare uitschuifbare kraanoplegger voor CH Dekker

2 november 2018

Transportbedrijf C.H. Dekker uit Ilpendam kreeg recentelijk van Pacton uit Ommen een bijzondere, uitschuifbare, maar toch maximaal wendbare Floor-kraantrailer  geleverd. Met drie hydraulisch schamelgestuurde BPW-assen is de manoeuvreerbaarheid van de oplegger, met verrijdbare 40 ton/meter Kennis-kraan, optimaal. Met de Tritronic radiografische nabesturing is de stuuruitslag nog verder te beïnvloeden. 

De TÜV-gecertificeerde kraanoplegger voor CH Dekker wordt ingezet voor het transport van damwanden en betonnen verkeersbarriers. "De damwanden kunnen een lengte tot 19 meter hebben en de barriers wegen tot wel vijf ton per stuk. Vandaar de keuze voor een zware kraan in combinatie met een maximaal wendbare trailer", vertelt commercieel directeur Saïd Arslan. "Bouwplaatsen zijn steeds vaker krap bemeten. Daarom kozen we bij deze trailer voor drie stuurassen, met als extra handbesturing. Ook voor de veiligheid zijn we dat verplicht aan onze medewerkers."

De verrijdbare 40 ton/meter Kennis R40 kraan heeft een giek van 12 meter en een hoogzit met joystickbediening. De trailer werd aangeschaft ter uitbreiding, geeft Arslan aan. "We hebben een wagenpark van 43 trucks en 104 trailers. Reeds enige jaren geleden hebben we ingezet op meer eenheid van het wagenpark. Pacton leverde ons bijvoorbeeld enige jaren geleden vijftien stuks open opleggers. Ook voor deze oplegger kozen we voor de vertrouwde samenwerking en het goede materiaal van Pacton." 

Tritronic nabesturing 

Met drie hydraulische, tientons stuurassen - met een aslift op de eerste as - is de nieuwe trailer, ook helemaal uitgeschoven tot 21,2 meter, optimaal bestuurbaar. De radiografische afstandsbediening staat bij stapvoets gebruik een nog extremere stuuruitslag toe, tot 48 graden op de achteras. Deze Tritronic nabesturing beschikt over een functie voor automatisch uitlijnen. Met een koppelingsdruk van 18.000 kg is het toelaatbare gewicht van de kraantrailer maximaal 48.000 kg. Het chassis is uitgevoerd met een centrale hoofdligger en geschikt voor een 42 ton/meter kraan. De Floor-oplegger, type FLUO-18-30H3, is luchtgeveerd en van de ingeschoven 13,55 meter lengte in stappen van zo'n 50 cm uitschuifbaar én pneumatisch vergrendelbaar. Dit tot de maximale uitgeschoven lengte van 21,2 meter. De trailer, met SKF vetsmering, is voorts uitgevoerd met onder meer afsluitbare rongen-, gaas- en zeilenkisten met rvs-deksels. Er bevinden zich 2 x 12 rongkokers in het randprofiel en drie rijen rongkokers overdwars. In de kantbalk zijn 24 stuks 180 graden kantelbare achttons bindogen aangebracht.

Transportbedrijf C.H. Dekker is een ervaren transportbedrijf dat is gespecialiseerd in exceptioneel werk. Het familiebedrijf werd opgericht in 1949. Martin Dekker, de jongste zoon van oprichter Cees Dekker, is tegenwoordig algemeen directeur. Arslan vertelt: "Omdat onze chauffeurs een allround vakopleiding achter de rug hebben, zijn zij op alle soorten transport inzetbaar. Met onze 55 medewerkers kunnen wij vrijwel alle klussen aan. Uiteraard zijn wij volledig gecertificeerd en beschikken wij over alle noodzakelijke vergunningen."