OEGEMA TRANSPORT ZET KENNIS-KRAANOPLEGGERS MULTIFUNCTIONEEL IN

27 maart 2017

DEDEMSVAART - Oegema Transport uit Dedemsvaart werkt sinds kort met een viertal nieuwe Kennis-kraanopleggers van Pacton uit Ommen. "Een stenenoplegger is vrijwel altijd maatwerk. Daar is Pacton heel sterk in", zegt technisch directeur Gerlof Oegema van Oegema Transport. "Daarbij is Pacton, op vijftien kilometer afstand, letterlijk een dienstverlener 'om de hoek'. Dat is echt een heel fijn voordeel." 

Het gaat bij de investering van Oegema Transport om opleggers van het type TPD.348.C-B, waarvan drie stuks zijn uitgevoerd met een KHC 13 ton/meter verrijdbare kraan. Eén oplegger, met verzwaard chassis. is voorzien van een 25 ton/meter kraan van KHC. De kranen bewegen zich op een kraanspoor van 1.300 mm. De trailers hebben drie assen - waarvan twee gestuurd - en beschikken over een laadvloerlengte van 13.150 mm. Het asstel bestaat uit een widespread luchtveerstel met onderhoudsarme BPW-assen met schijfremmen. De voorste as is liftbaar, automatisch via het EBS of door middel van een schakelaar. Het totaal toelaatbare gewicht van de trailers bedraagt 48 ton. De duurzaamheid van de kraanopleggers, met elk een tweetal rvs-gereedschapskisten, wordt gegarandeerd door het stralen en schooperen van het complete chassis. De afwerking is in een fraaie, grijze en Palomino-groene lak. De opleggers zijn geleverd met een ladingzekeringscertificaat volgens DIN EN 12642 code XL. 

Multifunctioneel ingezet 

De kraanopleggers - die zowel ter vervanging als voor uitbreiding dienen - worden bij Oegema Transport multifunctioneel ingezet. "Ze dienen bijvoorbeeld voor het vervoer van bouwmaterialen van verschillende opdrachtgevers; denk aan stenen, kalkzandsteen en keerwanden", vertelt Oegema. "Bijna al onze nieuwe trailers, behalve de standaard schuifzeilenopleggers, betrekken we bij Pacton uit Ommen. Zeker voor een stenenoplegger kom je al snel bij Pacton uit. Gewoon een goed product, dat geheel op maat gemaakt wordt. Speciaal voor het transport van keerwanden heeft de trailer met de zwaarste (25 ton/meter) kraan bijvoorbeeld een speciale keerwandenklem, die opgeborgen kan worden in de vloer van de oplegger." 

Bijna 100 jaar 

Oegema Transport werkt in totaal met een wagenpark van zo'n 250 eenheden, waarin zich de merken DAF, Mercedes en Volvo bevinden. Van volumecombi's en bulkopleggers tot aan kleine bakwagens. Bij de transportonderneming, die sinds 1919 actief is, werken momenteel ruim 400 mensen. Bij het familiebedrijf vertegenwoordigen Gerlof en broer Sibbele de vierde generatie die aan het roer staat. "Ondanks de kleine marges in het transport groeien we nog elk jaar."