PACTON LZV-COMBINATIE IS UITKOMST VOOR DUITSE HANSA-EXPRESS

11 juli 2019 De nieuwe Pacton B-double LZV-combinatie voor het Duitse Hansa-Express, gespecialiseerd in het transport van gevaarlijke/explosieve materialen, bespaart 30 procent van de transportbewegingen. Het is voor de onderneming uit Oyten, nabij Bremen, de enige manier om drie zeecontainers tegelijk te vervoeren. Omdat het transport van gevaarlijke goederen per LZV niet toegestaan is, worden met name lege zeecontainers vervoerd, vanuit de regio naar het warehouse van Hansa-Express. In Duitsland is het zogenaamde Positivnetz van kracht, dat de wegen omschrijft die toegestaan zijn voor LZV-vrachtverkeer. Wanneer de LZV-combinatie buiten het Positivnetz moet zijn, wordt de LZV-combinatie tijdelijk gesplitst en na het ophalen/afleveren van containers weer gekoppeld als LZV. De door Pacton gerealiseerde oplossing was de enig mogelijke - van de vier in Duitsland toegestande combinatie-opties - voor Hansa-Express, vertelt eigenaar Andree Niehaus. Hij vond Pacton Trailers, als leverancier van LZV-oplossingen, door simpelweg op het internet te zoeken. In Duitsland kon hij de gewenste oplossing niet vinden. "De standaard oplossingen volstaan voor ons niet. We zochten een leverancier die maatwerk levert."

Pionierswerk

Voor Hansa-Express was de aanschaf van de zogenaamde Lang-LKW pionierswerk, vertelt Niehaus. "We zijn het eerste bedrijf in de regio met dit type LZV-combinatie. Ook de plaatselijke autoriteiten waren geheel nieuw met het fenomeen." Inmiddels echter bewijst de inzet van de Pacton-combinatie zich in de praktijk. Met een besparing van zo'n 30 procent in transportbewegingen is er een behoorlijke winst behaald. Dat de productie van een LZV-combinatie voor toepassing in Duitsland specifieke eisen omvat, was Pacton niet vreemd. Het was weliswaar de eerste keer dat Pacton een LZV-trailercombinatie aan een Duitse klant leverde; het was echter zeker niet de eerste LZV-combinatie die Pacton voor Duitse toepassing afleverde. De 'afwijkende' Duitse eisen voor LZV's beslaan onder meer de draaicirkel (max. 12,5 meter in Duitsland tegenover 14,5 meter in Nederland), het maximaal toelaatbare gewicht (40.000 kg maximaal) en het gebruik van een achteruitrijcamera.

Gestuurde assen

De LZV-combinatie voor Hansa-Express bestaat uit een Pacton tweeassige B-Double BXC.230, welke pneumatisch in- en uitschuifbaar is van 7,5 tot 11,13 meter. De naloopas van de oplegger - die geschikt is voor een 20-voets container, is fuseegestuurd. De B-Double is Pacton´s multifunctionele LZV oplossing. Met een B-Double is het niet alleen mogelijk om een LZV combinatie te creëren, maar met het asstel ingeschoven kan deze oplegger ook worden ingezet als korte oplegger. Het productgamma van Pacton omvat de B-Double zowel in open laadbak uitvoering, in containeruitvoering, alsook als schuifzeilenuitvoering. De volgoplegger voor Hansa-Express is een Tridec-gestuurd, tweeassig containerchassis van het type TBC.230.G4222 met een lengte van 13,68 meter. Deze oplegger is geschikt voor een tweetal 20-voets containers, of voor één centraal geplaatste container van 20, 30 of 40 voet. De wielbasis van de oplegger is specifiek toegespitst op de Duitse eisen.

Gevaarlijke goederen

Hansa-Express Logistics is gespecialiseerd in weg-, water- en luchttransport en warehousing van gevaarlijke en explosieve goederen. Sinds 1989 is het bedrijf actief in de wereldwijde verzending van gevaarlijke goederen IMO klasse 1.1 tot 1.6. De eigen vrachtwagens zijn uitgerust voor de hoogste vereisten voor explosievervoer (ADR EX II en EX III). Men heeft een speciale afdeling voor doorvoervergunningen, escorts en speciale nationale voorschriften in Europa. Hansa-Express heeft 35 medewerkers en beschikt over een wagenpark van 12 trekkers, acht containerchassis' en 12 boxtrailers. De nieuwe aanschaf bij Pacton betreft de eerste LZV-combinatie voor het bedrijf. Ook de trekkers van Hansa-Express werden zeer recent vervangen. Daarbij werd eveneens rekening gehouden met LZV-toepassing, onder meer door te voorzien in de mogelijkheid voor een camerakoppeling aan de achterzijde van een trailercombinatie. Niehaus: "Pacton levert een zeer goed product, vergeleken met de standaard opleggers van de grotere trailerbouwers. Over elke optie of wens van de klant wordt intern overleg gevoerd, om de beste technische oplossing te kunnen bieden. Er wordt echt tot in de details - en met zeer veel vakkennis - nagedacht over het eindproduct. Als klant biedt dat zonder meer een vertrouwd gevoel."