Duo Pacton opleggers met schuifkap voor staaldistributie IJzerleeuw

17 april 2024

IJzerleeuw is een voorraadhoudende staalgroothandel in Zwolle, met een bedrijfshistorie die teruggaat tot 1810. Handelsafmetingen voor 15.00 uur besteld worden in een straal van ongeveer 90 km de volgende dag bij klanten geleverd. Om dit sterke staaltje dag in dag uit vol te houden, vertrouwt IJzerleeuw op een kwalitatief hoogwaardig ingerichte logistiek. Voor de routedistributie schafte IJzerleeuw recent twee nieuwe tweeassige Pacton-opleggers met schuifhuif aan. Vestigingsmanager Johan van Essen: "We zijn vooral een logistieke onderneming. Klanten houden geen voorraad aan, maar vertrouwen hiervoor op ons."

Het wagenpark van IJzerleeuw bestaat uit zes trailers. De trekkers en chauffeurs zijn van de transportbedrijven Smit Transport BV uit Kampen en J. Wessels & Zn uit Vriezenveen. Die zijn sinds enige tijd logistiek actief voor IJzerleeuw. Zo wordt er met vier combinaties - nu alle vier met een Pacton-trailer - een vaste, dagelijkse route gereden en zijn er twee combinaties voor grotere partijen. "Het is een manier van distributie die niet voor iedereen zo gemakkelijk is. Expertise hierin is van belang. We werken al lang samen met dezelfde transportbedrijven. Sommige van hun chauffeurs rijden al 35 jaar voor ons", zegt Van Essen.

Op industrieterrein Voorst in Zwolle beschikt IJzerleeuw over ruim een hectare aan magazijnruimte. Op hetzelfde industrieterrein zijn ook twee andere bedrijven uit de O. de Leeuw Groep gevestigd, namelijk Leeuwbouw en Leeuwtechniek. IJzerleeuw, sinds lange tijd ISO9001 gecertificeerd, heeft een breed en diep staalassortiment met onder meer balkstaal, stafstaal en strippen, profielbuizen, platen, ronde buizen, koudgewalste profielen, bouwstaalmatten, betonstaal, blank en speciaalstaal. "Desgewenst zagen, togen en conserveren wij de materialen ook", aldus Van Essen.

Schuifhuif

De nieuwe Pacton-trailers, type TBD.232.T-S, hebben een chassislengte van 12,8 meter en een totaal toelaatbaar gewicht van 32 ton. Het BPW-luchtveerstel met schijfremmen omvat twee assen met elk een technisch draagvermogen van 11 ton. De achterste as gemonteerd op een draaikransen en gestuurd door middel van een stang vanaf de koppeling. Uitgevoerd in dubbellucht met 8 stalen velgen met Goodyear-banden 275/70 R 22.5.

Een schuifhuifsysteem is bij uitstek geschikt voor staalrijders. Pacton bouwde de schuifhuif op, op het speciaal hiervoor aangepaste chassis. Dankzij de schuifkap kan men snel en gemakkelijk laden vanaf de zijkant of van bovenzijde. Een standaard aluminium Netcap-framewerk kan men aan de voor- én achterzijde openen. Daarom is het voor en achter uitgevoerd met een stabiele, brede trolley. Afhankelijk van de hoogte en lengte van het voertuig worden hiertussen één of meerdere extra - smallere - trolleys geplaatst. Voor IJzerleeuw ging het om 7 lichtgewicht aluminium loopwagens. De 6 maal scharende aluminium schuifconstructie is in zijn geheel naar voor of achter te plaatsen. In samengeschoven toestand is de schuifkap 1,80 meter lang.

De kapconstructie is voorzien van een duurzaam 900 gr/m2 Panama zeildoek met PVC coating. De voorzijde beschikt over Quicklocks geïntegreerd in de loopwagen, om het systeem tegen het kopschot aan te trekken. Aan de achterzijde is eveneens een sluiting, met Quick Release, aanwezig in de loopwagen. Aan de onderkant van het zeildoek is een speciaal gevormd rubberprofiel aangebracht, dat het binnendringen van opspattend water en vuil voorkomt. Daar waar het zeil in contact komt met de aluminium kapconstructie zijn verstevigingen aangebracht.

Deelladingen opsluiten

De nieuwe trailers hebben LED-verlichting rondom, een 28mm hardhouten vloer met stalen omegaprofielen en een TÜV-gecertificeerd, vast stalen kopschot van 1,78 meter hoog. Onder de opties en toebehoren vallen onder meer aluminium zijprofielen, 2x11 rongkokers in het randprofiel, 6 rijen rongkokers in dwarsrichting in de vloer, 2x13 Pacton 2,5 tons optrekbare bindogen in de V-groef en 2x6 achttons omklapbare bindogen in het randprofiel.

Voor het transport van staal, zeker in combinatie met een schuifhuif, is ladingzekering en het ´opsluiten´ van de (deel)lading van extra belang. Zo is de lading gezekerd en kan er niets verschuiven tegen de frameconstructie van de schuifkap. Een rvs-gereedschapskist, Groeneveld centraal vetsmeersysteem, aan achterzijde en aan weerszijden in totaal vier uitschuifbare opstaptrappen en een maatwerk, wagenbrede platenkist voor staalplaatmateriaal zijn eveneens inclusief.

Ook typerend voor staaltransport is het oprolzeil aan de achterzijde, dat in combinatie met het naar achter klappende achterbord ruimte biedt voor het transport van lange lading. Het gehele chassis werd geschoopeerd en afgewerkt in stijlvol 'IJzerleeuw-blauw' met accenten in zwart en rvs.

Routedistributie

De twee nieuwe Pacton-opleggers zijn ter vervanging aangeschaft. Het materieel wordt behoorlijk belast, met een beladingsgraad van gemiddeld 20 ton en 15 tot 20 stops op een dag. Het laden van de trailers gebeurt met bovenloopkranen in de magazijnen van IJzerleeuw. Daarbij, en met zo veel afleverlocaties, is de robuuste, maatwerk trailer met de schuifhuif van Netcap een groot voordeel, aldus Van Essen. "Het lossen van de vele verschillende orders gebeurt grotendeels met de eigen kraan op de trekker. Wij vertrouwen daarbij graag op het allerbeste en het meest efficiënte materieel."

De dagelijkse routedistributie geschiedt nu met uitsluitend Pacton-trailers. Van Essen: "De eerdere trailers bevielen goed, de prijs-kwaliteit verhouding is prima. Pacton is daarbij een regionaal bedrijf dat degelijk maatwerk levert."

Pacton Trailers BV
Pacton Trailers is gevestigd in Ommen. Sinds 1950 worden er trailers onder de merknaam Pacton geproduceerd, in 2010 werden daar de merken Kennis en Floor aan toegevoegd.  Door Pacton Trailers worden, zoals van een vooraanstaande Nederlandse trailerbouwer mag worden verwacht, al haar opleggers en aanhangwagens in nauw overleg met haar klanten ontworpen en geproduceerd.

Naast een gamma van kwalitatief hoogstaande standaard opleggers, is het bedrijf in staat om voor ieder transport probleem een oplossing te bedenken. Vanuit de moderne en goed uitgeruste productie faciliteit verzekeren toegewijde vakmensen u van een top product.

De opleggers, aanhangwagens en chassis die Pacton produceert worden vervaardigd uit hoogwaardige materialen en componenten. U heeft hierdoor de zekerheid dat u jarenlang kunt vertrouwen op uw Pacton product.”