Tramex vangt groei op met nieuwe Pacton-oplegger

15 december 2017

 

NIJMEGEN - De lastechnische groothandel Tramex distribueert sinds kort de cilinders met las- en snijgassen, alsook de andere lasbenodigdheden, met een nieuwe Pacton open oplegger. Deze werd op maat gespecificeerd voor een zo flexibel en veilig mogelijk gebruik. Directeur Marcel van Ewijk: "Met deze oplegger kunnen we 64 cilinders meer vervoeren dan met de bakwagen die we ook nog steeds in gebruik hebben." 

Tramex levert gecertificeerde kwaliteitsproducten op het gebied van lastechniek, lastoevoegmaterialen en gassen, voornamelijk aan industriële klanten. De jarenlange expertise resulteert in betrouwbaar advies en een snelle service. De servicedienst staat garant voor een 24-uurs service aan huis. De eigen technische dienst repareert en onderhoudt lasmachines, lastoortsen en andere lastechnische producten van alle merken. Apparatuur wordt eveneens gekeurd, volgens de NEN 3140 norm en gevalideerd volgens de norm 50504. Tramex is depothouder/gasleverancier voor Air Products, Uniechemie en Primagaz en levert industriële gassen, propaangassen, koelmiddelen, heftruckgas, ballongas en 'foodgas'. Het transport van de gascilinders, tot 1,80 meter lengte, vindt veelal in bundels van zestien stuks plaats. Zo worden de gassen dagelijks gedistribueerd naar de klanten, in een straal van ruim 50 kilometer rond Nijmegen. Ook Duitse klanten worden steeds meer bediend. 

Flexibeler door maatwerk 

De tweeassige oplegger van Pacton heeft een chassislengte van 10,6 meter, met een asdruk van 20.000 kg en een totaal toelaatbaar gewicht van 35.000 kg. De achteras op draaikrans wordt gestuurd middels een stang vanaf de koppeling. Naast het frame voor de meeneemheftruck en de rvs-kisten beschikt de trailer over meer maatwerk, zoals 24 opsteekpinnen die tegen het randprofiel zijn aangebracht. Ook is er een demontabel verzinkt hekwerk gerealiseerd. Dit hekwerk is in de breedterichting in de trailervloer te plaatsen, op vier posities vanaf het midden tot de achterzijde. Links en rechts aan de achterzijde van de trailer bevinden zich twee opstaptreden, naast het vaste en wagenbrede pijphek van zo'n 1,5 meter hoog.

De nieuwe Pacton-oplegger werd ter uitbreiding aangeschaft. Deze wordt nu ingezet naast de bakwagen en een aantal bestelwagens die reeds in gebruik waren. De nieuwe aanschaf betekent een ruimschootse verdubbeling van de transportcapaciteit. "Met deze ADR-gekeurde oplegger, die getrokken wordt door een nieuw aangeschafte Volvo FM, kunnen we maximaal 224 cilinders vervoeren; dat is 64 meer dan met onze bakwagen", zegt Van Ewijk.

Om maximaal flexibel te zijn werd de nieuwe oplegger geheel naar klantwens gespecificeerd. Zo beschikt de trailer over rvs-kisten, links en rechts voor het assenstel gemonteerd. Ook is er aan de achterzijde een frame gerealiseerd met inhaakgaffels, voor het aanhaken van de Moffet-meeneemheftruck. Ook is er voorzien in een demontabele meeneemheftruckbumper, met opbergvoorziening. "Die heftruck is pure noodzaak. We moeten snel en onafhankelijk kunnen schakelen bij het laden en lossen, want per wagen worden soms wel 25 klanten bezocht op een dag", aldus Van Ewijk. 

Groei in gassen 

Tramex heeft zestien medewerkers, waarvan vijf in de technische dienst en twee in het transport werkzaam zijn. Dat de oplegger van Pacton ter uitbreiding is gekocht, is een teken dat de handel in gassen groeiende is bij Tramex. Niet voor niets heeft de onderneming een extra kavel aangekocht, nabij het huidige bedrijfspand, speciaal voor de opslag van gascilinders. "Een efficiente logistiek is een vereiste voor een gezonde groei." Pacton was voor de aanschaf van de nieuwe trailer alleen bekend van naam. "Pacton heeft een goede naam in de markt. Een naam die staat voor kwaliteit. Een nieuwe trailer is toch een grote investering voor de lange termijn. Dan wil je dat zo'n transportmiddel er ook over tien jaar nog netjes bij staat. Daarnaast vind ik het sympathiek om voor een Nederlandse trailerbouwer te kiezen", vertelt Van Ewijk.