Vlakke Pacton-trailer met hydraulische schuinstelling voor Klomp Transport

19 oktober 2018

Klomp Transport uit Zwolle schafte recentelijk een speciale, open oplegger met hydraulische schuinstelling aan. De trailer van Pacton uit Ommen is voorzien van een viertal hydraulische cilinders, die in totaal 24 ton aan gewicht kunnen controleren. Klomp Transport zet de nieuwe trailer in voor het internationale transport van overmaatse objecten. Directeur Jan Willem Klomp: "Door de in de vloer geïntegreerde schuinstelling kunnen we ook een volle lading aan retourvracht meenemen. Bij het gebruik van bokken wordt de laadruimte fors ingeperkt." 

Klomp Transport is reeds lang dé expert in speciaal transport. De te vervoeren objecten lopen enorm uiteen, van grote kunstwerken - bijvoorbeeld van kunstenaar Ronald Westerhuis - tot aan de sluisdeuren die recentelijk naar Engeland werden gereden. Klomp Transport rijdt door heel Europa; en verder. Dankzij de nieuwe Pacton-trailer (type SXD.342.L-S) met geïntegreerde schuinstelling is men nu flexibeler in het meenemen van retourvracht.

De trailer werd in zeer nauw overleg met Pacton ontworpen en geproduceerd. De vier hydraulische cilinders voor de schuinstelling, met een totaalcapaciteit van 24 ton, zijn elk apart handmatig te bedienen. Tevens is voorzien in extra telescopische kokers voor hoge lading. Wanneer de schuinstelling niet wordt gebruikt, beschikt de trailer over een volledig vlakke laadvloer. "De schuinstelling heeft een grote impact op de constructie van het voertuig", vertelt sales engineer Martin Kosse van Pacton. "De trailer beschikt over een speciale vloerconstructie met verstevigde chassisbalken, waaronder de hefcilinders zijn aangebracht." 

Minder complex 

De nieuwe, drieassige trailer biedt een koppelingdruk van 15.000 kg, een asdruk totaal van 27.000 kg en daarmee een totaal toelaatbaar gewicht van 42.000 kg. De Pacton-oplegger beschijkt over een BPW-luchtveerstel met schijfremmen. De voorste as is volautomatisch, via het EBS, hefbaar. De achterlampen, zijlampen, steellampen, breedtelichten en toplichten zijn uitgeoverd in LED-techniek. De open oplegger beschikt voorts onder meer over een voorziening voor opritten aan achterzijde, vier breedteborden, een tweetal rvs kisten, een stophoutbak, aluminium zijafscherming, Smartboard en een hydrauliekaggregaat.

De nieuwe oplegger werd door Pacton afgeleverd inclusief RDW-keuring, kentekenbewijs en een Gutachten Par.70 certificaat van de TÜV (voor speciaal vervoer).

Klomp Transport is sinds 1947 actief in nationaal en internationaal transport. Het bedrijf heeft anno 2018 37 medewerkers. Het wagenpark van 31 trucks en 50 trailers omvat hoogwerker semi-diepladers, dubbel uitschuifbare semi-diepladers, megatrailers, huiftrailers, diepladers en nu dus ook een trailer met hydraulische schuinstelling. Klomp vertelt: "Recent hebben we met de nieuwe Pacton-trailer betonwanden uit Duitsland getransporteerd. Die zijn 4,20 meter breed. We vervoeren ze, in schuinstelling, op 3 meter breed. Daardoor kunnen we met een standaard ontheffing rijden, zonder begeleiding. Voor de klant en voor ons is dat veel minder complex."