Wendbare Kennis Kraanoplegger ontzorgt Jaco Stam in stenenvervoer

18 mei 2021

Jaco Stam ging in 2019 van start met zijn transportbedrijf na enkele jaren bij transportbedrijf H.J. Smits uit Giessen in dienst te zijn geweest. Voor dezelfde opdrachtgever verzorgde hij vanaf toen met hun Pacton/Kennis kraantrailer en een eigen truck transporten door Nederland en België. Recent schafte Jaco een nieuwe Pacton/Kennis gestuurde kraanoplegger (type TTD.454.C-B) voor zichzelf aan. Helemaal naar eigen wens en compleet en fraai uitgevoerd.

H.J. Smits  is gespecialiseerd in het transport van stenen in welke vorm, formaat, aantallen of toepassing dan ook. Het transport, verzorgd door Jaco Stam Transport uit Wijk en Aalburg, betreft veelal gevelstenen en/of big bags met grind. De nieuwe Kennis kraantrailer van Pacton wordt dan ook vooral op tradionele wijze - als stenentrailer - ingezet. Jaco vertelt: "Ik was reeds in bezit van een tweeassige trekker, dus de keuze voor een vierassige trailer was snel gemaakt. Omdat ik al bekend was met het product van Pacton, heb ik gekozen voor een uitvoering die vrijwel eender is met die van de trailer van mijn opdrachtgever. Wat goed is, hoef je niet te veranderen."

De hoofdliggers van de nieuwe kraanoplegger doen tevens dienst als kraangeleiding (kraanspoorbreedte 1.300 mm). De 14 ton/meter Kennis kraan op de nieuwe trailer werd door Stam tweedehands aangeschaft en vervolgens - in goede samenwerking met Rienk Smits (directeur van H.J. Smits Transport) - geheel gereviseerd, opnieuw gecoat én gekeurd. "Die kraan was daarna weer als nieuw; dus een uitstekende oplossing", aldus Jaco.

Woonwijken

De koppelingdruk van de oplegger is 18.000 kg, de asdruk totaal 36.000 kg en het totaal toelaatbaar gewicht 54.000 kg. Omdat de afleveringen vaak bij particulieren in woonwijken zijn, koos Stam voor een wendbare gestuurde trailer, met een SAF luchtveerstel met 4 starre onderhoudsarme assen met schijfremmen, elk met een technisch draagvermogen per as van 9.000 kg. De eerste as kan gelift worden. De achterste twee assen zijn gedwongen gestuurd door middel van Pacton tweestangen besturing vanuit de koppelingsschotel. Het asstelsel is verfraaid met 8 Alcoa Durabright velgen.

Separatiekokers

Samen met de DAF XF 480 beschikt Jaco Stam over een fraaie, Nederlands-geproduceerde combinatie. "Dankzij meerdere separatiekokers in de vloer, kan ik extra kopschotten realiseren voor het compartimenteren van deelladingen. Voor het compartimenteren en fixeren zijn er tevens series bindogen, touwhaken en Kinnegrip/rongen in aluminium uitvoering gerealiseerd. Daarnaast beschikt de trailer over zes scharnierende en afneembare zijborden per kant, één meter hoog.

Natuurlijk mag het er voor het oog ook fraai uitzien, met onder meer (ingebouwde) led-verlichting, aluminium velgen en grote rvs gereedschapskisten links en rechts in de wielbasis."

Pacton Trailers BV
Pacton Trailers is gevestigd in Ommen. Sinds 1950 worden er trailers onder de merknaam Pacton geproduceerd, in 2010 werden daar de merken Kennis en Floor aan toegevoegd.  Door Pacton Trailers worden, zoals van een vooraanstaande Nederlandse trailerbouwer mag worden verwacht, al haar opleggers en aanhangwagens in nauw overleg met haar klanten ontworpen en  geproduceerd.

Naast een gamma van kwalitatief hoogstaande standaard opleggers, is het bedrijf in staat om voor ieder transport probleem een oplossing te bedenken. Vanuit de moderne en goed uitgeruste productie faciliteit  verzekeren toegewijde vakmensen u van een top product. De opleggers, aanhangwagens en chassis die Pacton produceert worden vervaardigd uit hoogwaardige materialen en componenten. U heeft hierdoor de zekerheid dat u jarenlang kunt vertrouwen op uw Pacton product.