COMPACTE DRIEASSIGE PACTON AANHANGWAGEN VOOR HAITJEMA

23 maart 2018

Grondboorbedrijf Haitjema BV uit Dedemsvaart schafte recent een Pacton drieassige open laadbak schamelaanhangwagen aan. De compacte aanhangwagen heeft een lengte van 6,9 meter en een totaal toelaatbaar gewicht van 28.000 kg. De aanhangwagen is niet voor niets compact uitgevoerd. Bij Haitjema wordt deze namelijk gecombineerd met een lange voorwagen met telescoopkraan en een baklengte van zo'n zes meter. Met aanhangwagen erbij, zit men aan de maximaal toegestane lengte. De drie assen zijn benodigd met het oog op het voorkomende transport van 'gewichtige' big bags met grind en klei. 

De relatief lage (ongeveer 1 meter) schamelaanhangwagen heeft drie SAF luchtgeveerde onderhoudsarme assen met trommelremmen. Een tientons as voor en twee negentons assen achter, met dubbellucht banden. De voorste as van het tandemstel is uitgevoerd als liftas, electrisch bedienbaar vanuit de truckcabine. De as zakt automatisch bij een te zware aslast. Op het chassis bevindt zich een wipschakelaar om het asliftsysteem gedwongen te laten zakken. De Pacton-aanhangwagen beschikt over twaalf stalen velgen 17.5 x 6.75 (naafcentrering) met Goodyear banden 245/70 R 17.5. De oplegger heeft een Wabco elektronisch geregeld luchtdrukremsysteem EBS type 4S/3M, een anti-kantelsysteem (Wabco RSS), een Wabco Duomatic luchtaansluiting en een parkeerrem d.m.v. veerremcilinders. 

Specifiek 

De aanhangwagen voor Haitjema beschikt over driedelige zijborden per kant, 40 centimeter in hoogte. Er wordt centrale vetsmering toegepast op de draaikrans en de assen. Andere opvallende opties zijn een achteruitrijdcamera, een tweetal LED-flitsers aan achterzijde, aangesloten op de zwaailampschakeling in de motorwagen. Specifiek is ook een in het kopschot ingebouwde trekhaakkogel. Aan het chassis zijn twee fraaie RVS-opbergkisten met elk twee schuiflades gerealiseerd. "De aanhangwagens zijn in de regel maatwerk. De lengte, de asuitvoering, trommel- of schijfremmen, bandenmaat, enkel- of dubbellucht en andere opties zijn variabelen. De klant specificeert alles naar wens", zegt sales engineer Martin Kosse van Pacton Trailers. "We specificeren onze oplegger naar wens. Pacton is dichtbij en heeft een goede naam. Het is ook zeker niet de eerste oplegger van Pacton in ons wagenpark van tien trucks en opleggers. De snelle levertijd was trouwens ook een grote plus", omschrijft Folders kort en bondig de keus voor de trailerbouwer. 

120 jaar 

Grondboorbedrijf Haitjema BV te Dedemsvaart heeft een rijke historie die terug gaat tot 1900. Al bijna 120 jaar is de onderneming gevestigd op de prominente plek aan het einde van de Julianastraat. Het bedrijf is eigendom van het personeel en de continuïteit van de werkgelegenheid en de belangen van de 65 werknemers staan voorop.

Haitjema ontwerpt en realiseert grondboringen tot wel 1.000 meter diepte. Men levert, installeert en onderhoudt complete systemen met alle bijbehorende componenten zoals pompen, leidingen, meet- en regeltechniek. Alle disciplines in eigen huis. Daarnaast beschikt men op de bedrijfslocatie te Dedemsvaart over een grote werkplaats voor het bouwen en onderhouden van het materieel en voor de prefabricage van installaties. Tevens is Haitjema marktleider in het realiseren en onderhouden van duurzame bodemenergiesystemen voor het koelen en verwarmen van grote gebouwen.